Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-Kroatië

Bisschoppelijke Vesting

Ronde toren van de Bischoppelijke Vesting
Een van de overgebleven ronde torens van de Bisschoppelijke vesting
Turkse dreiging
Hoewel Kaptol na de Turkse verovering van Bosnië in 1463 in zijn geheel werd ommuurd, kwamen de Turken niettemin vaak gevaarlijk dichtbij. De bisschop van Zagreb liet daarom als extra bescherming een aparte vestingwal om de Sint-Stefanus kathedraal en bijbehorende gebouwen aanleggen (1510-1521). Het verdedigingswerk, 340 meter lang en ruim twee meter dik, kreeg zes ronde en twee vierkante torens. De typische vormgeving van de torens – rond, relatief laag en dik – is terug te vinden bij alle middeleeuwse verdedigingswerken tegen de Turken in deze regio, zoals in Sisak, Varazdin, Ptuj en Maribor. Hoewel de vesting in de loop der tijd vaak is gemoderniseerd, is zij grotendeels intact bewaard gebleven.

Bisschoppelijk paleis
In de loop der eeuwen bouwden de bisschoppen hun verblijven en bibliotheken rondom de kathedraal. Daarbij gebruikten ze vaak de al bestaande verdedigingsmuur waardoor het uiterlijk van de vesting ingrijpend veranderde. Rond 1730 vond een flinke verbouwing plaats en kreeg de hele zuidelijke zijde dezelfde barokke façade. Aan de vorm van het grote portaal in het midden is goed te zien dat er een van de vierkante torens in is verwerkt. In het complex bevindt zich ook de dertiende eeuwse Stefanus-kapel, het oudst gebouw van Zagreb dat nog in oorspronkelijke staat verkeert.
Het bisschoppelijk paleis was altijd gesloten voor publiek, maar sinds kort is een deel ervan ingericht als museum over aartsbisschop Stepinac.

Romeinse grafsteen
In tegenstelling tot de verdedigingsmuren om Kaptol en Gradec is de kathedrale vesting goeddeels bewaard gebleven. In 1906 werd alleen de westelijke muur afgebroken, zodat de voorzijde van de gerenoveerde kathedraal volledig zichtbaar werd. In het midden van het plein voor de kathedraal staat sinds 1876 een fontein met daarin een hoge zuil met Maria en vier engelen. De fontein is ontworpen door de Weense architect Antun Fernkorn, die ook het beroemde beeld van gouverneur Josip Jelacic maakte.
Aan de noordmuur is beduidend minder verbouwd, zodat deze er veel ouder uitziet. In de noordwestelijke toren is een Romeinse grafsteen uit de eerste of twee eeuw na Christus gemetseld die in 1878 op Kaptol werd gevonden.

Park Ribnjak
Wie via de straat Vlaska ulica om de vesting heenloopt, komt in Ribnjak. Eeuwenlang had de geestelijkheid hier haar visvijvers. Toen die in onbruik raakten, werd het terrein in de negentiende eeuw omgetoverd tot bisschopstuin in Engelse stijl. Tegenwoordig is Ribnjak een publiek park, vanwaaruit de oude vestingmuren en verdedigingstorens goed te zien zijn.



vandaag 28-4-24, laatst aangepast op 06-12-15.